is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rest van het voormalige Standonckcollege
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hogeschoolplein
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hogeschoolplein
Deze bescherming is geldig sinds
Op de recente toegangstravee na, aan de zijde van het Hogeschoolplein nagenoeg volledig ingebouwd volume dat volgens de kadasterkaarten van 1813 en 1850, een restant is van het voormalige Standonckcollege, de pedagogie die ten behoeve van de armste studenten in 1500 gesticht werd door Jan Standonck (1443-1504) en waarvan de gebouwen zich uitstrekten in het bouwblok tussen het huidige Hogeschoolplein, de Standonckstraat en de Naamsestraat.
Het geheel werd in 1807 in opdracht van de stad bijna volledig afgebroken en de resterende delen werden in gebruik genomen als woning. Volgens de kadasterkaarten van 1813 en 1850 maakte het pand Hogeschoolplein 7 deel uit van een groter, L-vormig volume dat zich uitstrekte tot halverwege de Standonckstraat. De oksel van het gebouw, met tuitgevel en spievormige voortuin aan het Hogeschoolplein, werd in 1964 afgebroken om plaats te maken voor het huidige woningenblok, Standonckstraat nummer 6.
Minstens tot de 18de eeuw opklimmend pand met een typisch 18de-eeuws silhouet, gevormd door een baksteenbouw van twee bouwlagen onder een rood pannen zadeldak met aandak.
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/24062/115.1, Hogeschoolplein Leuven (VERLOOVE C., 2016)
Auteurs: Verloove, Claartje; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)