Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht Elie-Lovedale Marshall, naar een ontwerp door de architect François Durlet uit 1890. Deze tekende in 1891 nog voor een vandaag verdwenen tuinmuur met smeedijzeren poort ter afsluiting van het aanpalende perceel (nummer 22), en in 1892 voor het nog bestaande koetshuis met paardenstal achteraan op dit perceel. De architect was in deze periode gedomicilieerd op het adres Schulstraat 2, één van de symmetrische hoekhuizen met de van Schoonbekestraat. Marshall engageerde Durlet in 1900 nog voor een tweede hotel van een gelijkaardig type verderop in de Schulstraat (nummer 30), dat zich onderscheidt door een parement uit Silezische brikken, maar minder gaaf bewaard is.

Het hotel Marshall behoort tot het vroege oeuvre van de François Durlet, die actief was van begin jaren 1880 tot omstreeks 1910. Het ontwerp is representatief voor het conventionele karakter van zijn architectuur, vooral burgerhuizen in neoclassicistische of sobere eclectische stijl.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het geblokte middenrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een gebroken, gebogen fronton en een balkon met balustrade, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, de laatste in geriemde omlijsting met onderdorpel, en sluitsteen in het risaliet. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst (vernieuwd) en tandlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging; centrale houten dakkapel met driehoekig fronton tussen oeils-de-boeuf. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Een enfilade van salon, eetkamer en een polygonale veranda met bovenlicht beslaat de begane grond.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1890#707, 1891#1259 en 1892#1228 (nummer 24), 1900#1215 (nummer 30).

Auteurs :  Braeken, Jo