erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
304592
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304592

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, oorspronkelijk slechts twee bouwlagen hoog, te dateren omstreeks 1880. De bouwaanvraag werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Conducteur van Bruggen en Wegen Halet, liet in 1905 een extra verdieping, een erker, deur- en vensteromlijstingen toevoegen, naar een ontwerp door de architect Joseph Lassance-Cornet. In 1908 werd het stucdecor nog aangevuld met guirlandes.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driezijdige houten erker met consoles en een balkonborstwering waarin siersmeedwerk als bekroning. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, chutes, sluitsteen en guirlandes op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1905#1379 en 1908#1438.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304592 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.