Vrij Technisch Instituut Immaculata

Beschrijving

Vrij Technisch Instituut Immaculata. Oudste vleugel (1921) op de noordoostelijke hoek bij en aan de Wenninckstraat. Recentere uitbreidingen onder meer door het gedeeltelijk betrekken van de aanpalende huizenrij van de Rijselsestraat en een nieuwe bouw op de hoek bij en in de Gouden Poortstraat.

Eertijds de Mariaschool, en tot op heden nog bekend onder de benaming "Lamotten" naar de stichteres Clara Vanzuytpeene-Lamotte die in 1752 met de goedkeuring van de Ieperse bisschop, een school opende aan de huidige Vismarkt waarvan het onderwijs verzorgd werd door de Zusters van Maria of de Lamottezusters; vanaf 1785 betrokken laatst genoemde het klooster Ten Bunderen in de Rijselsestraat (nummers 56-58), dat zij echter in 1873 dienden te verlaten. Eind 19de, begin 20ste eeuw: bouw van een nieuw klooster met school in de Rijselsestraat op de hoek bij de Wenninckstraat. Na de Eerste Wereldoorlog: wederopbouw van het schoolcomplex op dezelfde plaats, naar plannen van architect Joseph Angillis (Ieper) van 1921; voornamelijk neogotische inslag, zie arduinen kruiskozijnen en spitsbogige muuropeningen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1684.
  • ENGLISH M. 1961: Hoe de Maria-school "Lamotte" te Ieper ontstond, De Boekeboom, V, 77-83.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Aan de gevel van het Vrij Technisch Instituut is een metalen gedenkplaat op een houten plaat bevestigd. De plaat herinnert aan het dochtershuis Little Talbot House van het Poperingse Talbot House dat hier van 13 november 1917 tot 14 april 1918 gevestigd was.