Teksten van Geheel van twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Geheel van twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl ()

Geheel van twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer A. Visschers, naar een ontwerp door Eugène Dieltiëns uit 1901. Het gebouw behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de vroege jaren 1900 ontwierp hij zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in de beaux-artsstijl, met een decor ontleend aan régence en rococo.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak, nummer 25 met een volwaardig souterrain. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoorden de lijstgevels aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Bij nummer 25 ligt de klemtoon op twee zijrisaliet, en tekent het trappenhuis zich af in de linker portaaltravee geaccentueerd door driehoekige frontons. Bij nummer 27 ligt de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een driehoekig fronton en een balkon met consoles en geajoureerde borstwering; entablementen en onderdorpels op de eerste, pilasterordonnantie op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, gekornist in nummer 25, met tandlijst in nummer 27. Van het schrijnwerk is enkel de inkomdeur met siersmeedwerk van nummer 25 bewaard; smeedijzeren souterrain- en keldertralies, gietijzeren voetschrapers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#683.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Geheel van twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195440 (geraadpleegd op )


Neoclassicistische rijhuizen ()

Nummers 14-20, 15-27, 26. Reeks neoclassicistische rijhuizen van drie traveeën en drie of vier bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met enkelhuisopstand, verrijkt met stucwerk en centrale balkons. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijstingen. Nummer 21 met latere winkelpui, nummer 23 ontpleisterd tijdens onderzoek.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Geheel van twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195530 (geraadpleegd op )