Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Ernest Jacobs, naar een ontwerp door Edouard van Opstal uit 1911. Het gebouw is representatief voor het latere oeuvre van de architect, die na zijn vader Lievin Van Opstal te hebben geassisteerd, zich omstreeks 1880 zelfstandig vestigde. In opdracht van een bemiddeld cliënteel, ontwierp hij talrijke burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad, overwegend in conventionele neoclassicistische stijl. Actief tot omstreeks 1930, liet Van Opstal zich de laatste decennia van zijn loopbaan opmerken met een somptueuze architectuur in beaux-artsstijl, zoals het warenhuis "Grand Bazar" op de Groenplaats dat hij samen met de architect Ernest Pelgrims tot stand bracht.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een schema ontleend aan het laat-18de-eeuwse classicisme. Dit laatste is opgebouwd uit de geblokte, sokkelvormende pui, en de door kolossale, rechthoekige lisenen geritmeerde bovenbouw. Axiaal van opzet legt de compositie de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met neo-Lodewijk XVI-consoles en een ijzeren borstwering. Verder regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel en onderdorpel, de sluitstenen van de pui versierd met een rozet, de voluutsleutels van de eerste verdieping met een acanthusblad en lint. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, de hoekconsoles versierd met een guirlandemedaillon, vormt de gevelbeëindiging. Houten inkomdeur en benedenvensters; smeedijzeren keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex office, pomphuis en wc in de achterbouw.