erfgoedobject

Ziekenhuis, klooster en kapel der zwarte zusters

bouwkundig element
ID
30463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30463
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Klooster der zwarte zusters vanaf de 15de eeuw tot circa 1887, gevestigd aan de oostzijde van de Janseniusstraat; in 1798 betrokken de zusters het verlaten klooster van de ongeschoeide karmelietessen in de De Montstraat, en na de Franse Revolutie vestigden zij zich in 1801 in de Wenninckstraat. Van oudsher hielden zij zich bezig met ziekenzorg, wet resulteerde in de uitbouw van het huidige ziekenhuis met neogotisch getinte vleugel aan de Wenninckstraat, aansluitend bij het klooster met kapel aan de Rijselsestraat vermoedelijk naar ontwerp naar architect Jules Coomans (Ieper) van 1922-1923; soortgelijke vleugel en uitbreiding uit de jaren 1960, uitkomend op het Sint-Pieterskerkhof. Kloostergebouw met neorenaissanceinslag zie boogvelden en doorgetrokken druiplijst. Ernaast rechts, éénbeukige kapel onder leien zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat) met houten dakruiter onder ingesnoerde naaldspits. Neoromaanse kapelgevel: puntgevel met hoeksteunberen, klimmend rondboogfries en ronde oculus in de geveltop; rondbogig portaal en vensters, alle met imposten op halfronde zuiltjes met uitgewerkt kapiteel. Anderzijds neogotisch interieur.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ziekenhuis, klooster en kapel der zwarte zusters [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30463 (Geraadpleegd op )