Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Albert Van Peeterssen, naar een ontwerp door Jean Alphonse Pots uit 1913. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die actief was vanaf 1910 tot eind jaren 1950. Voor Van Peeterssen ontwierp hij in 1910 een bescheiden woning in de Beerschotstraat, in 1920 een verdwenen burgerhuis aan de Jan Van Rijswijcklaan en in 1920-1921 een burgerhuis aan de Arthur Goemaerelei. Zijn architectuur evolueerde van een beaux-artsidioom naar een gematigde art-decostijl tijdens het interbellum, maar over zijn oeuvre is weinig bekend.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, op een geprofileerde plint uit blauwe hardstee. Geleed door de puilijst en axiaal van opzet, wordt de bovenbouw gemarkeerd door kolossale lisenen, met een krans als kraagsteen en een postament en guirlande als topstuk. De klemtoon ligt op de eerste verdieping, die wordt gemarkeerd door een bow-window met rondboogdrielicht, colonnetten, guirlande, uitgelengde consoles en een smeedijzeren balkonborstwering. Een korfboogdeur en vensters met waterlijst, en korfboogdrielichten met respectievelijk waterlijst, cartouches en onderdorpels doorbreken de begane grond, de tweede en derde verdieping. Een houten kroonlijst op consooltjes vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur en smeedijzeren keldertralies; vernieuwd vensterschrijnwerk.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen bestaat de hoofdwoning gelijkvloers uit de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw; twee slaapkamers en een zijkamertje op de derde verdieping. De twee huurkwartieren die respectievelijk de eerste en tweede verdieping innemen, omvatten een voorkamer, een slaapkamer en een veranda, eveneens geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.