Olmendreef

Beschrijving

Op de Daverlostraat, net voorbij de toegangspoort tot het Landhuis Les Buttes, leidt de Olmendreef langs het villadomein. De dreef loopt tussen opgaande eiken en robinia. Deze dreef is half verhard met een grindlaag en loopt kaarsrecht naar de toegangspoort tot het naburige Domein De Bergskens. Op historische kaarten is de dreef al aanwezig als toegangsweg tot enkele landbouwpercelen die omgeven worden door bos. De dreef is vermoedelijk aangelegd als ontginningsweg voor dit bosgebied en kreeg pas later, na de oprichting van het landhuis in de tweede helft van de 19de eeuw, de functie van toegangsweg tot het domein. Op de Atlas der Buurtwegen staat de dreef vermeld als 'Bezondere Weg'.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge