Woning Sciot-Ruysschaert

Beschrijving

Bungalow in modernistische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect Adolf Nivelle van het collectief Groep Gamma uit 1964. Bouwheer was Emilius Paulus Sciot–Ruysschaert, die het perceel in 1964 van de weduwe Houben aankocht. De bouwplannen werden op 4 september 1964 goedgekeurd, in 1965 werd het gebouw door het kadaster geregistreerd.

De Limburgse architect Adolf (Dolf) Nivelle behaalde zijn diploma architectuur in 1954. Zijn oeuvre is te situeren in het laatmodernisme. Hij maakte vooral naam als kerkenbouwer, maar realiseerde ook een aantal privéwoningen in eenzelfde strakke modernistische stijl. Nivelle speelde een belangrijke rol in het architectuuronderwijs in Limburg en droeg ook daarmee bij aan de verankering van de modernistische architectuur in Limburg. Deze bungalow in Genk vormt een representatief en geslaagd voorbeeld van zijn stijl: het compacte volume, sober gevelparement onder platte daken en de functionele opvatting van het grondplan zijn typerende elementen van het modernisme.

De bungalow ligt op de hoek van Schaapsdries met de in 1964 nieuw aangelegde Klotsenhoutstraat, ten noordoosten van het stadscentrum van Genk. De tuin heeft aan de zijde van de Klotsenhoutstraat een zeer open karakter met kleine grasvlakken tussen de oprit en de toegangsweg naar de inkomdeur. De oorspronkelijke verharding van tarmac werd vervangen door ronde, in cirkelmotieven gelegde betondallen. Aan de straatzijde wordt de voortuin afgezoomd met lage taxushagen en links met een hogere haag van laurierkers. Aan de zuidoostzijde, tussen de bungalow en de Schaapsdries, bevindt zich een groter grasvlak. Hogere hagen van laurierkers, beuk en rododendron vormen hier een meer gesloten afscherming. Verder heeft de tuin, hoewel verschillende keren heraangelegd, vermoedelijk nog een deel van de oorspronkelijke beplanting met berken, een lindeboom en aan de zuidoostzijde een aantal eikenbomen.

Bungalow met gevelparement in bruine baksteen onder platte daken met houten kroonlijst. De woning is opgebouwd uit drie in U-vorm geplaatste rechthoekige vleugels. Aan de zijde van de Klotsenhoutstraat wordt deze U-vorm door een bakstenen muur tot een rechthoek vervolledigd waardoor er een patio ontstaat. Langs deze patio leidt een overdekte weg naar de inkomdeur.

De sobere gevels worden door rechthoekige gevelopeningen doorbroken. Onder de vensteropeningen werd er telkens een strook witte platen (vervangen door houten beplanking) geplaatst, zodat deze verticale accenten van daklijst tot vloerniveau doorlopen. Aan de tuinzijde (zuidoost) werd de daklijst als luifel boven een smal terras doorgetrokken. Twee grote glazen schuifdeuren geven hier een open zicht vanuit de woonkamer op de tuin. Het houten buitenschrijnwerk werd vernieuwd, grosso modo met behoud van indeling. Rechts van het inkomportaal in de voorgevel (zuidwest) ziet men twee smalle verticale vensteropeningen, waarvan één met glas-in-loodpanelen, wellicht een ontwerp van Roger Daniëls, een collega en vriend van architect Nivelle. De inkomdeur, oorspronkelijk hout met een dubbel beglaasd zijlicht, is op initiatief van de eigenaar vervangen door een metalen deur met geometrisch reliëf. De muur rechts daarvan werd opgebouwd uit glasbouwstenen. Links in de voorgevel bevindt zich de brede garagepoort met glazen bovenlicht.

Het interieur heeft een functionele indeling, opgebouwd in relatie met de omliggende tuin en de patio waarrond de woning in drie vleugels is geschikt. De voordeur van de woning leidt vanuit een overdekte gang langs de patio naar de inkomhal in de centrale vleugel. De hal vormt het scharnierpunt tussen de woon- en slaapruimtes. In de zuidoostelijke vleugel, rechts van de patio, bevindt zich het woongedeelte. Deze vleugel oriënteert zich met de opengewerkte buitengevels naar de tuin toe: een ruime, rechthoekige living en een achterliggende keuken met speel- en linnenkamer (kort na oplevering samengevoegd tot één ruimte) vullen de volledige vleugel. In de meer gesloten noordwestelijke helft, bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste vleugels, zijn slaap- en nutsruimtes ondergebracht. De slaapkamers zijn in de achterste, noordgerichte vleugel geplaatst: drie geven er uit op de tuin, één slaapkamer grenst samen met een ontvangstkamer aan de patio. Tussen de slaapkamers in verbindt een smalle gang de inkomhal met de westelijke vleugel waarin zich een garage, stookruimte en badkamer bevinden.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Genk, afdeling I, sectie I, 1964/48, 1965/60.
  • Kadasterarchief Limburg, Leggers Genk, afdeling I, artikels 2443 en 6525.
  • Stadsarchief Genk, Bouwdossier RO1964.
  • RYMEN J. & FREDERICKX D. 2012: De meester en het vak – architect Dolf Nivelle, documentaire over het werk van de Limburgse architect Dolf Nivelle, s.l.
  • Informatie verkregen van de eigenaar, zomer 2017.

Auteurs: Fexer, Charlotte