Voetweg over Kruisberg

Beschrijving

In het centrum van Koudertaveerne vertrekt op een braakliggend perceel aan de Heedstraat een onverharde weg naar het zuidoosten. De weg kruist de Edingsesteenweg en vervolgt als een goed onderhouden en deels opgehoogde grasweg die tussen tuinpercelen en weilanden loopt. Dit deel van de weg wordt gemarkeerd door een talud aan de zuidwestkant met oud bosflora en knotbomen. De voetweg volgt de vallei tussen weilanden en akkers en leidt de Kruisberg op met open zichten rondom. Op de Kruisberg passeert de weg langs de Sint-Jozefkapel en een kruising met een tweede voetweg. Ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwkapel met drie Canadapopulieren maakt de weg een scherpe hoek naar het zuiden. De weg loopt hier tussen open weilanden met knotwilgen en volgt de flank van de Moretteberg richting een industrieterrein. Het laatste deel van de weg is onverhard en sterk geërodeerd tussen uitgestrekte akkerpercelen. Deze voetweg vormt een historische verbinding tussen de gehuchten 'Cautertaverent' en Vitseroel in het zuiden. Op historische kaarten is te zien hoe de weg dwars over de dorpskouters liep en zo de kortste route vormde. De 'voetwegh' wordt reeds vermeld op het kaartboek van de abdij van Affligem uit 1722 en doorkruist daar de akkers van het 'D'Erdenoy' veld. Op het einde van de 19de eeuw werden langs deze route twee wegkapellen opgericht aansluitend bij de oudere Kruisborrekapel.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • OCKELEY J. 2003: Kaartboek van de abdij Affligem 1717-1752, Cartografische en Iconografische bronnen voor de geschiedenis van het Landschap in België 8, Brussel.

Auteurs: Verdurmen, Inge