erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 304694   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304694

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Louis Durieux uit 1867. Opdrachtgever was Albert Böltinck, van beroep 'négociant-commissionaire', die kantoor hield aan de Lombardenvest. Het hotel is representatief voor het oeuvre van Durieux, van wie in Antwerpen bouwprojecten gekend zijn uit begin jaren 1860 tot midden jaren 1880.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, en verticaal gemarkeerd door hoekpilasters, legt de compositie de klemtoon op het uit de as geplaatste middenrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door het rondboogportaal in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met bewerkte dagkanten. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in vlakke omlijsting op de begane grond, en getoogde vensters in geriemde omlijsting op de bovenverdiepingen, in het risaliet geaccentueerd door sluitstenen en een onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroon- en tandlijst, ter hoogte van de pilasters en het risaliet op consoles, vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters; gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#29.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304694 (Geraadpleegd op 17-07-2019)