Burgerhuis in neoclassicistische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Van Schoonbekestraat
Locatie Van Schoonbekestraat 35, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Louis Durieux uit 1867. Opdrachtgever was Albert Böltinck, van beroep 'négociant-commissionaire', die kantoor hield aan de Lombardenvest. Het hotel is representatief voor het oeuvre van Durieux, van wie in Antwerpen bouwprojecten gekend zijn uit begin jaren 1860 tot midden jaren 1880.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, en verticaal gemarkeerd door hoekpilasters, legt de compositie de klemtoon op het uit de as geplaatste middenrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door het rondboogportaal in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met bewerkte dagkanten. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in vlakke omlijsting op de begane grond, en getoogde vensters in geriemde omlijsting op de bovenverdiepingen, in het risaliet geaccentueerd door sluitstenen en een onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroon- en tandlijst, ter hoogte van de pilasters en het risaliet op consoles, vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters; gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#29.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2017

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Van Schoonbekestraat

Van Schoonbekestraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.