Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304694

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Louis Durieux uit 1867. Opdrachtgever was Albert Böltinck, van beroep 'négociant-commissionaire', die kantoor hield aan de Lombardenvest. Het hotel is representatief voor het oeuvre van Durieux, van wie in Antwerpen bouwprojecten gekend zijn uit begin jaren 1860 tot midden jaren 1880.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, en verticaal gemarkeerd door hoekpilasters, legt de compositie de klemtoon op het uit de as geplaatste middenrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door het rondboogportaal in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met bewerkte dagkanten. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in vlakke omlijsting op de begane grond, en getoogde vensters in geriemde omlijsting op de bovenverdiepingen, in het risaliet geaccentueerd door sluitstenen en een onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroon- en tandlijst, ter hoogte van de pilasters en het risaliet op consoles, vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters; gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#29.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195408 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch enkel- en dubbelhuis ()

Nummers 33-35. Neoclassicistisch enkel- en dubbelhuis van drie en vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met sober stucwerk. Nummer 33 met centraal balkon, panelenfries met ovale vensters; voorts rechthoekige muuropeningen, balkonvenster onder uitspringende waterlijst. Nummer 35 met licht ingangsrisaliet, rondboogdeur en segmentboogvensters.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195409 (geraadpleegd op ).