Villa Les Sapins

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Les Sapins

Beschrijving

Villa Les Sapins, gebouwd rond 1911 in cottagestijl in de villawijk rond de Molenvijver, die toen volop in ontwikkeling was. In het begin van de 20ste eeuw zochten kunstenaars, en in hun kielzog rijke burgers, hier de rust van de landelijke omgeving op. De villa is gebouwd als vakantiehuis voor de Luikse kunstschilder Ernest Deprez, naar een ontwerp van de Hasseltse architect Armand Dewandre van mei 1910.

Architect Armand Dewandre was actief in de sociale woningbouw in de buurt van Genk, hij ontwierp verschillende ensembles in de mijncités van Zolder.

Over schilder Ernest Deprez is weinig geweten. Hij was een Luikse kunstschilder en liet in 1910 villa Les Sapins als vakantiewoning bouwen. Er zijn van Deprez geen schilderijen bekend die rechtstreeks naar Genk verwijzen, wel naar De Kempen. Deprez figureerde op verschillende tekeningen van zijn buurman, kunstschilder Armand Maclot.

Villa "Les Sapins" ligt net buiten het stadscentrum, aan de Molenstraat, met zicht op de Molenvijver. Zoals alle villa’s rond de vijver, is de woning omgeven door een grote, langwerpige tuin, met gekasseide tuinpaden, plantsoenen en verspreide bomen, van de straat afgesloten door een hoog smeedijzeren hek.

In 1911 geregistreerd door het kadaster als gebouw met onregelmatig grondplan ingeplant op een langwerpig perceel langs de toenmalige Gelierenweg. Zwart-witfoto’s uit deze tijd tonen de villa als een gebouw met zeer complexe volumewerking door verschillende erkers, balkons en dakkapellen onder samengestelde en ver overkragende pannendaken. De gevels waren voorzien van pseudovakwerk. Het schildersatelier op de verhoogde gelijkvloerse verdieping vooraan werd aan drie zijden omgeven door een open veranda en bekroond door een dakterras.

In 1927 werd er een grote uitbreiding van het achterliggende volume geregistreerd. Langs de oostelijke perceelgrens ontstond er een klein langwerpig bijgebouw. In 1966 vonden er wegens schade door waterinsijpeling grondige herstellingswerkzaamheden plaats aan daken en afdaken, onder leiding van architect Claesen. Hierdoor verdween een groot deel van de architectuurhistorische kenmerken, onder andere de zeer typerende complexe en ver overkragende dakpartijen. In 2011 werd het pand opnieuw grondig verbouwd en gerenoveerd door architect Ina Jaspers uit Genk. Aan de zuidwestzijde van het bestaande gebouw werd een bijgebouw in contrasterende stijl opgetrokken, de inkom werd verplaatst. Op dit moment werden een aantal historische elementen gereconstrueerd, onder andere het pseudo-vakwerk en de open veranda en het dakterras met decoratieve balustrades vooraan.

In de huidige toestand bestaat de villa Les Sapins uit drie tegen elkaar aangebouwde volumes met rechthoekig grondplan: ten noorden het oorspronkelijke volume van 1911 met schildersatelier en loggia, daaraan aansluitend de uitbreiding van 1927 en ten westen daarvan het hedendaagse volume uit 2011. De gevels van de twee begin-20ste-eeuwse volumes onder complexe pannendaken zijn bepleisterd, wit geschilderd en op de verdieping voorzien van pseudovakwerk. De grotendeels rechthoekige vensteropeningen hebben bovenlichten met roedeverdeling naar oud model. Aan de noordzijde (voorgevel) bevindt zich op de verhoogde begane grond het voormalige schildersatelier met grote rondboogopening met roedeverdeling. Langs de voor- en zijgevels domineert de gereconstrueerde open veranda op breukstenen pijlers het beeld van de villa. Tegen de rechterzijgevel (westzijde) bevindt zich een vijfzijdige erker met spitse bedaking en borstwering met tegels in dambordpatroon. Hierachter staat de eenlaagse aanbouw onder plat dak uit 2011. Het strakke en sobere ontwerp van dit nieuwe volume contrasteert met het complexe volumespel van de cottagevilla, als materiaal werd echter de bruingrijze breuksteen van de pijlers onder de open veranda hernomen. Aan de linkerzijgevel (oostzijde) werd toen de oorspronkelijk fantasierijke uitbouw vervangen door een eenvoudiger volume met imitatievakwerk. Aan de oostgrens van het perceel staat een eenlaags bijgebouw met bepleisterde en wit geschilderde gevels met imitatievakwerk onder pannen zadeldak.

• Emile Van Dorenmuseum Genk, EVD_F_0779 en EVD_F_0782.
  • Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Genk, afdeling I, sectie I, 1911/116; 1927/58, fotogrammetrie 1979.
  • Kadasterarchief Limburg, Leggers Genk, afdeling I, sectie I, artikels 2910 en 2507.
  • Stadsarchief Genk, Bouwdossiers RO1996/0204; RO2011/271; RO2011/685.
  • REULENS K., GERAERTS J., SCIOT E. 2010: Genk door schildersogen, Landschapsschilders in de Limburgse Kempen, 1850-1950, Leuven.
  • REULENS K. 2015: Emile Vandorenmuseum, Huis van Landshap en Kunst. Landschapsschilders in de Limburgse Kempen, Genk.
  • VLAMING P. 2014: Gemeentelijk RUP Markante Gebouwen, Cluster Molenvijver, onuitgegeven toelichtingsnota - voorontwerp RUP, Stad Genk, 32 – 36.
  • Informatie verkregen van K. Reulens (3 november 2016), kopie van de plannen van de verbouwing van 1966; kopie van de ontwerpplannen van de villa van 1910.

Auteurs: Fexer, Charlotte