Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1866 opgetrokken in opdracht van de heer C. De Swert. Ontwerper noch aannemer vallen uit het bouwdossier af te leiden. Het pand maakt deel uit van een homogene huizenrij in Louis-Philippe- en second-empirestijl uit de jaren 1860 (nummers 47 tot 61).

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteromlijstingen, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met oren en sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met panelenfries en houten kroon- en tandlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging. Sluitstenen en consoles zijn vormgegeven in typische Louis-Philippestijl. Bewaarde houten inkomdeur, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom en traphal. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond een salon, eetkamer en keuken.