erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 304712   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304712

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1908 voor eigen rekening opgetrokken door Adriaan Brosens, samen met het aanpalende burgerhuis (nummer 182, verbouwd). Tegelijkertijd bouwde de aannemer om de hoek aan de Markgravelei een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen, waarvoor de architect Gustave Fierens het ontwerp leverde. Begin 1908 had Brosens al de bouw aangevat van een meergezinswoning met aanpalend winkelhuis op de aanpalende percelen (nummers 184-186, verbouwd). De verschillende panden vormen een aaneensluitend geheel op de hoek van de Van Schoonbekestraat en de Markgravelei. Van de aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode 1898 tot 1932.

Met een gevelbreedte van drie traveeƫn, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde, met schijnvoegen belijnde lijstgevel, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driehoekig fronton en een balkon met balustrade, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen met onderdorpel. Een panelenfries en een houten kroonlijst op consooltjes vormen de gevelbeƫindiging. Bewaard houten schrijnwerk van de deur met siersmeedwerk en de vensters met kleine roeden in het bovenlicht, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1908#326 (nummers 180-182), 1908#61 (nummers 184-186).

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304712 (Geraadpleegd op 24-11-2020)