Burgerhuis in neoclassicistische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Van Schoonbekestraat
Locatie Van Schoonbekestraat 180, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen architectuur 20ste eeuw (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2019).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1908 voor eigen rekening opgetrokken door Adriaan Brosens, samen met het aanpalende burgerhuis (nummer 182, verbouwd). Tegelijkertijd bouwde de aannemer om de hoek aan de Markgravelei een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen, waarvoor de architect Gustave Fierens het ontwerp leverde. Begin 1908 had Brosens al de bouw aangevat van een meergezinswoning met aanpalend winkelhuis op de aanpalende percelen (nummers 184-186, verbouwd). De verschillende panden vormen een aaneensluitend geheel op de hoek van de Van Schoonbekestraat en de Markgravelei. Van de aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode 1898 tot 1932.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde, met schijnvoegen belijnde lijstgevel, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driehoekig fronton en een balkon met balustrade, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen met onderdorpel. Een panelenfries en een houten kroonlijst op consooltjes vormen de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk van de deur met siersmeedwerk en de vensters met kleine roeden in het bovenlicht, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1908#326 (nummers 180-182), 1908#61 (nummers 184-186).

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Van Schoonbekestraat

Van Schoonbekestraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.