Voetweg naar Vrijthof

Beschrijving

Op de Bergestraat loopt tussen twee huizen een smal onverhard pad de flank af van Tenberg. Het graspad is redelijk diep ingesneden en loopt tussen akkerpercelen tot aan een driehoekig deels bebost perceeltje. Het pad wordt hier gemarkeerd door een hoekboom en vervolgt naar het zuidwesten tussen open akkers en weilanden. Uiteindelijk stijgt het pad om uit te komen recht tegenover de toegang tot de Hoeve Hof te Vrijthout. Deze voetweg vormt een historische verbinding met het Vrijthof, een belangrijke ontginningshoeve uit de 15de eeuw. De weg volgt de flank van de heuvel van Tenberg maar loopt in een min of meer rechte lijn richting Walfergem en dwarste hierbij het grote akkercomplex 'Den Wallaert'. De 'voetwegh' wordt reeds afgebeeld in het kaartboek van de abdij van Affligem uit 1722 en op latere historische kaarten. Dergelijke voetwegen vormden een belangrijk onderdeel van het historisch wegennet als verbinding tussen grote hoeves en boden ook aansluiting op de hoofdwegen naar dorpen en steden.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • OCKELEY J. 2003: Kaartboek van de abdij Affligem 1717-1752, Cartografische en Iconografische bronnen voor de geschiedenis van het Landschap in België 8, Brussel.

Auteurs: Verdurmen, Inge