Mammoetboom

Beschrijving

Deze mammoetboom werd zeer waarschijnlijk aangeplant bij het park van het kasteel van Gorsleeuw. Vanuit het park is er een zicht op het kapelletje en de boom. Mammoetbomen werden vanaf het midden van de 19de eeuw in de context van kasteelparken aangeplant. Op de topografische kaart van 1871 staat op deze plaats een bosje (waarschijnlijk bomengroepje) weergegeven. Mogelijk maakte de mammoetboom deel uit van deze aanplanting. De kapel en boom staan in de hoek van de dreef die vanaf het kasteel naar de Tongersesteenweg loopt. Of de boom eerst of gelijktijdig met de kapel werd geplaatst is niet zeker. De boom heeft een omtrek van ongeveer 6m. Het kapelletje dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Op de topografische kaart van 1933 staat op deze plaats een gebouw weergegeven.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.