Doorsteekweg Terlinden

Beschrijving

Op de Edingsesteenweg leidt tussen twee huizen een kasseiweg naar beneden. Voorbij de woningen gaat de weg over in een onverharde landbouwweg die verder loopt tussen akkerpercelen en uitkomt bij een zijweg op de Terlindenweg. Op historische kaarten is te zien dat deze weg oorspronkelijk min of meer rechtdoor liep over de akkers op de plateaurand om rechtstreeks uit te komen bij de Terlindenweg. Deze weg vormde een alternatieve en kortere verbinding tussen de gehuchten Koudertaveerne en Terlinden door dwars door te steken over de dorpsakkers en zo de drukke hoofdwegen te vermijden. Deze weg staat reeds afgebeeld in het kaartboek van de abdij van Affligem uit 1722 als toegangsweg tot een privaat perceel van op de hoofdweg.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • OCKELEY J. 2003: Kaartboek van de abdij Affligem 1717-1752, Cartografische en Iconografische bronnen voor de geschiedenis van het Landschap in België 8, Brussel.

Auteurs: Verdurmen, Inge