Teichmannstraat

Straat Teichmannstraat

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

Beschrijving

Korte straat met rechtlijnig tracé tussen de Molenstraat en de kruising van Jozef De Bomstraat en Constantia Teichmannplaats. Geopend in 1874 en genoemd naar Théodore Teichmann (Venlo, 1788-Antwerpen, 1867), ingenieur, volksvertegenwoordiger, senator en gouverneur van de Provincie Antwerpen van 1845 tot 1862. Hij was de vader van Constance Teichmann (Antwerpen, 1824-1896) en de grootvader van Marie-Elisabeth Belpaire (Antwerpen, 1853-1948).

De bebouwing met burgerhuizen in neoclassicistische stijl kwam tot stand tussen 1874 en 1886. Tot de meest gave panden behoren de gekoppelde woningen op nummers 3-5, nummer 4, de gekoppelde woningen J.A. Van der Veken uit 1881 op nummers 7-9, de gekoppelde woningen uit 1885 op nummers 14-16 en de woning uit 1885 op nummer 19, beide het restant van grotere vastgoedprojecten door de architecten Louis Le Roij en Antoine Van den Berghe-Le Roy.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#994 (nummers 7-9), 1885#1274 (nummers 14-16), 1885#998 (nummer 19).

Auteurs: Braeken, Jo