erfgoedobject

Holle weg naar wegkruis

landschappelijk element
ID: 304764   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304764

Juridische gevolgen

Beschrijving

Van op de weg Jolette loopt langs het kerkhof van 's-Gravenvoeren de half verharde Kerkhofstraat noordwaarts het plateau op. Deze holle weg slingert tussen weilanden en akkers en komt uit bij een kruispunt van onverharde wegen ter hoogte van een houten wegkruis. Onderweg passeert de onverharde weg een opgaande es aan het begin van een zijweg die doorsteekt naar de holle weg op de Kinkenberg.

De weg vormde een van de talrijke onverharde veldwegen die het dorp verbonden met de noordelijk gelegen akkercomplexen. Het wegkruis markeerde het punt waar vijf van zulke wegen samenkwamen. Hier sloot de holle weg aan op een tweede veldweg die verder noordwaarts liep. De schrale berm tussen de weg en het weiland ten westen ervan is begroeid met onder andere ruige weegbree, marjolein, gewone veldbies, margrieten en knolboterbloem.

 • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
 • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Bron     : -
Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  : 2017


Relaties

 • Omvat
  Opgaande es als hoekboom bij wegkruis

 • Is gerelateerd aan
  Houtkant op talud

 • Is gerelateerd aan
  Veekeringen in 's-Gravenvoeren

 • Is deel van
  's-Gravenvoeren

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Holle weg naar wegkruis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304764 (Geraadpleegd op 28-03-2020)