erfgoedobject

Eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
30481
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30481

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eenheidsbebouwing tussen de Sint-Christoffel- en de Tegelstraat, naar ontwerp van architect Jan Vanhoenacker (Antwerpen) van 1921.

Aan de Rijselsestraat, respectievelijk van links naar rechts, oorspronkelijk herberg-winkel (nummer 152) op de hoek bij de Tegelstraat, winkel (nummer 150), herenhuis (nummer 148), winkel (nummer 146) en herberg (nummer 144) op de hoek bij de Sint-Christoffelstraat; aan de Tegelstraat, koetspoort en aansluitende rij arbeiderswoningen met erin opgenomen toegang tot de binnenkoer en de tuin afgezoomd met muur aan de zijde van de Sint-Christoffelstraat.

Nummer 144-152: huizenblok van drie bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nokrichting parallel aan de straat) doorbroken door de hoektorens met kantelen - op de bouwaanvraag met bijkomende spitsbekroning van de afgeschuinde hoek - en deurtravee, en de centrale schoudergevel van het herenhuis nog geaccentueerd door erker op de tweede bouwlaag.

Tegelstraat nummer 2-16: arbeiderswoningen, onder meer voormalige herberg, van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nokrichting parallel aan de straat). Aansluitende vereenvoudigde bouwtrant. Verspringende kroonlijsthoogte door dakvensters met schouder- of tuitgevel.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30481 (Geraadpleegd op )