Teksten van Herenhuis in neoclassicistische stijl

Herenhuis in neoclassicistische stijl ()

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer G.H.J. Christiaensen, fabrikant van tule, kant en borduurwerk, naar een ontwerp door François Joseph De Heyder uit 1872. De architect lijkt in Antwerpen slechts kortstondig actief te zijn geweest, bouwdossiers werden teruggevonden uit de jaren 1869 tot 1875. Over zijn verdere oeuvre is niets bekend.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op het uit de middenas geplaatste portaalrisaliet in de voorlaatste travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort in hardstenen omlijsting, en op de eerste verdieping door een entablement en een balkon met doorgetrokken ijzeren borstwering, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met ijzeren borstwering of parapet, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren, guttae. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, fries en gekorniste houten kroonlijst op tandlijst en voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten koetspoort en smeedijzeren keldertralies.

De plattegrond is georganiseerd rond de centraal ingeplante traphal met bovenlicht.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neoclassicistische herenhuizen ()

Neoclassicistische herenhuizen, uit het derde kwart van de 19de eeuw, van drie bouwlagen met bepleisterde, beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin. Nummer 15, enkelhuis van zes traveeën, vermoedelijk daterend van 1869, nummer 19 dubbelhuis van vier traveeën. Belijnende schijnbossage, puilijst, kordons, en houten kroonlijst op klossen of consoles boven panelenfries. Accent op deurrisaliet met bel-etagebalkon op bewerkte consoles, voor nummer 15 met balustrade, herhaald voor aansluitende vensters, deurvenster onder segmentbogig fronton, rondboogpoort, voor nummer 19 met ijzeren hekken herhaald voor alle bovenvensters, deurvenster onder geprofileerde waterlijst, rechthoekige poort. Verder rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met verkleinende ordonnantie.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita