erfgoedobject

Rode postbus

bouwkundig element
ID
304895
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304895
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rode postbus
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gietijzeren, rood geschilderde postbus, vervaardigd in de ateliers van de Luikse gieterij J.G. Réquilé. Dit type werd door de Belgische centrale Directie van Posterijen vanaf de tweede helft van de negentiende tot in het interbellum ruim verspreid. De gevrijwaarde exemplaren zijn in Wallonië meer systematisch gedocumenteerd, maar in Vlaanderen mogelijk minder talrijk bewaard. In tegenstelling tot de gelijkaardige maar in vormgeving licht afwijkende postbus aan de Merksemse Camelialaan, is dit exemplaar niet voorzien van een jaartal.

Postbus op hoog geprofileerd basement en met vierkante plattegrond, gesitueerd op het voetpad aan de hoek van de Frans de l’ Arbrelaan en de Heirmanstraat. Touw- en accanthusmotieven verdelen de drieledig uitgewerkte zijden en versieren de gebiljoende hoeken. De geprofileerde, klokvormige bekroning met onderaan een sierlijst en afgeschuinde hoeken met diamantkoppen, is voorzien van schijfmotieven en een gecanneleerd bolvormig topstuk.

De voorzijde met dubbele brievengleuf is gericht naar de Heirmanstraat. Het deurpaneel met kroonlijst heeft een boven- en opliggende slotkast, en is uitgewerkt als cartouche met rozetten in de hoeken en heeft centraal een decoratie met elementen ontleend aan de neo-Vlaamserenaissance (ovaal medaillon met eierlijst, waarin een leeuwenkop, wortel- en leliemotief). Tussen de slotkast en het deurpaneel een met klauwstukken versierde cartouche, voor het afficheren van de lichtingsuren. Onder het deurpaneel de signatuur van de gieterij “J.G. RÉQUILÉ”.

De achterzijde heeft een quasi identieke vormgeving, maar is bovenaan voorzien van het tweetalige opschrift "POSTES/POSTERIJEN" en in de ondergelegen met klauwstukken versierde cartouche van het wapen van België in hoogreliëf. De zijkanten hebben verdiepte panelen met schijfmotieven. Door de veelvuldig boven elkaar aangebrachte en heden verweerde afwerkingslagen, met corrosie tot gevolg, is de decoratie moeilijker leesbaar geworden.

  • YOUNG FARRUGIA J. 1969: The Letter Box. A History of Post Office. Pillar and Wall boxes, Fontwell Sussex, 207-208.

Auteurs: Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rode postbus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304895 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.