Dubbelschool en onderwijzerswoningen

Beschrijving

Symmetrisch ensemble, opgericht in 1872 naar ontwerp van de provinciale architect L. Blomme van 1871, als dubbelschool voor jongens en meisjes met flankerende onderwijzerswoningen. Heden vrije meisjesschool. Architect J. Schadde ontwierp in 1868 een gelijkaardig ensemble, dat niet werd uitgevoerd.

Centrale schoolvleugel met bakstenen lijstgevel van negen traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Verwerking van gesinterde baksteen voor muurbanden en druiplijsten. Centraal ingangsrisaliet onder driehoekig fronton, geschraagd door eenvoudige pilasters; eertijds voorzien van twee deuren, één toegang voor de jongens en één voor de meisjes; tussen beide arduinen herdenkingsplaat verwijzend naar oprichtingsjaar en architect. Voorts eenvoudige getoogde muuropeningen, sierankers en baksteenfries. Flankerende onderwijzerswoningen van vier traveeën en twee bouwlagen met gelijkaardig uitzicht. Aangepast interieur.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 19, Itegem, dossier 6.