Mariabeeld met gedenksteen

Beschrijving

Laat-19de-eeuwse Maria met Kind, na de Tweede Wereldoorlog door de bewoners van de Gagelveldenstraat, Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat en Gildestraat naar de huidige locatie op de hoek van de Gagelveldenstraat en de Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat overgebracht, uit dank dat zij gespaard bleven van de V-bommen die in 1944-1945 in Merksem zware schade hadden aangericht (zie gevelplaat). Oorspronkelijk was het beeld gesitueerd op de hoek van de Bredabaan en het Kerkstraatje (nu Borrewaterstraat). In 2012 is het door de vzw Voor Kruis en Beeld voorafgaand aan de Bevrijdingsfeesten dat jaar gerestaureerd.

Net als op de oorspronkelijke locatie is het Onze-Lieve-Vrouwbeeld ter hoogte van de eerste verdieping geplaatst in een eenvoudige hoeknis op geprofileerde basis. Als Moeder Gods, getooid met metalen koningsattributen, toont ze aan de voorbijgangers haar geklede en als Wereldverlosser uitgebeelde Jezuskind, die in de linkse hand een rijksappel draagt en met de rechtse hand de passanten zegent. Maria heeft een realistisch vormgegeven gelaat en gekrulde lange haren, en is gekleed met een deels opgetrokken en door een diepe plooival gekenmerkte mantel met sierboord. Ze staat met sandalen op een basement met overkragende torus en draagt, met in haar rechtse hand een scepter, net als het Jezuskind een kroon, evenwel versierd met leliemotieven. Behoudens de metaalkleurige band van de rijksappel, is het geheel monochroom geschilderd in natuursteenkleur. De oorspronkelijke contouren van de nis, met name de bovenhoeken en de negblokken, zijn reeds voorafgaand aan de restauratie samen met de bakstenen gevel roze geschilderd. De opzetkronen en insteekscepter zijn gesmeed en onverguld. Onderaan bevindt zich op de hoek een kwaliteitsvol gesmede, sierlijke lantaarnhouder met rankwerk en bloemen, waarvan de lichtlantaarn onderaan verdwenen is en vervangen door een bovenop gemonteerde moderne spot. Aan zijde van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat is een gevelsteen ingemetseld, waarin de tekst "UIT DANK AAN O.L.VROUW/ VOOR BESCHERMING/ TIJDENS DE V.BOMMEN/ 1944/1945" is geïnscribeerd.

• VAN SOOM L. 1994: 50 jaar geleden maar niet vergeten: Merksem, 1940-1945, Merksem, 344.

Auteurs: Van Severen, Elke