Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Burgerhuis in een pittoreske cottagestijl, gebouwd rond 1926 voor Elisa Anna Marceline Pauli uit Merksem, in het kadaster geregistreerd als "bestuurster naaisterschool". Het is één van de allereerste woningen die in de straat werd gebouwd. De "Vakschoolstraat" werd pas in 1926 getrokken, als zijstraat van de toen ook net aangelegde Frans de l’Arbrelaan.

De woning past uitstekend in het straatbeeld, dat bepaald werd in het interbellum en naar Merksemse normen zeer goed bewaard bleef. De burgerhuizen in de straat kregen doorgaans verzorgde bakstenen gevels, met een voorkeur voor historiserende en pittoreske bouwstijlen, oorspronkelijk allemaal voorzien van een voortuin met smeedijzeren afsluiting.

Nummer 16 is één van de weinige woningen waar de smeedijzeren afsluiting op een lage basis in blauwe hardsteen, en met hardstenen hekpijlers, is bewaard. De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een rood pannen zadeldak. Rode bakstenen lijstgevel op lage plint van blauwe hardsteen. De brede venstertravee is geaccentueerd door een gevelhoge houten erker met leien luifel, en door een overkragende puntgevelbekroning met imitatievakwerk, stijlkenmerken bij uitstek van de cottagestijl. De smalle deurtravee kreeg rechthoekige muuropeningen in witte natuurstenen omlijstingen met negblokken. Beneden een met leien afdak overluifelde voordeur met een smal betralied zijlicht, op de verdieping een drielicht. Deels bewaard, verfijnd schrijnwerk: de houten paneeldeur, het houten imitatievakwerk in de gevelpunt en de houten erker zijn nog bewaard. Glas-in-loodruitjes op de begane grond van de erker; de bovenvensters kregen vernieuwd schrijn- en glaswerk. De woning is wellicht klassiek ingedeeld, volgens de enkelhuisplattegrond die sinds de 19de eeuw de stedelijke rijwoning typeert. In de deurtravee zit steevast de inkomhal met trapzaal, gevolgd door een keuken in een lagere aanbouw; de brede venstertravee herbergt een enfilade van twee of drie woonkamers; op de verdiepingen zijn slaapkamers en de badkamer ondergebracht.

• Kadasterarchief Antwerpen, Kadastrale leggers Antwerpen, afdeling XL (Merksem II), artikels 4946.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, afdeling XL (Merksem II), 1926/105.