Woning in Expostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning in Expostijl

Beschrijving

Bel-etagewoning in Expostijl, gebouwd in 1958 naar ontwerp van de Schotense architect A. Adriaensens in opdracht van Florent Van Loo, die iets verder in de straat woonde op nummer 50.

Bescheiden eengezinswoning bestaande uit een betonstructuur van twee bouwlagen onder platte bedaking. Eigentijdse vormgeving van de gevel, met typische jaren '50-details zoals de metalen handgrepen van de voordeur en de garagepoort, het smalle zijlicht tussen voordeur en garage en de met breuksteen beklede voortuin. De invloed van de Wereldtentoonstelling die op dat moment liep in Brussel, uit zich in de opvallende, opengewerkte kroonlijst in natuurkleurig, gebouchardeerd gewapend beton.

Gedrongen begane grond, gevat in een lijst van grijze kwartsietsteen. Centraal de beglaasde, houten voordeur, links geflankeerd door de volledig beglaasde wand van de inkomhal. Rechts de brede garagepoort in hout met resopalbekleding. De bel-etage heeft een parement van grijze Boomse handvormbaksteen, schuin en donker gevoegd. Het gevelbrede venster van de woonruimte domineert de gevel, en is uitgevoerd in gemetaliseerd metaal met dorpel in blauwe hardsteen. Het venster is gevat in een smalle lijst van blauwe hardsteen. Als bekleding van de borstwering was nachtblauwe resopal voorzien; bij uitvoering werd gekozen voor lichtblauwe mozaïeksteentjes.

De bescheiden woning heeft een typische bel-etage-indeling, met op de begane grond aan straatzijde de garage en de inkomhal met aansluitend de trapzaal, aan tuinzijde een berg- en een wasplaats en op het middenplan kleine ruimtes voor kolen en centrale verwarming. De voorste helft van de woonverdieping wordt ingenomen door de ruime woonkamer met open haard en een door de architect ontworpen vaste boekenkast. Op het middenplan de hal met schuin ingeplante trap en de badkamer. De kleine keuken en de slaapkamer met "nis" of inbouwkast kijken uit op de tuin. De woning is volledig onderkelderd door een kruipruimte.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 103 # 6268.