Burgercafé van de Katholieke Kring Patria

Beschrijving

Voormalig burgercafé van de Katholieke Kring zogenaamd "Patria", thans Vormingsinstituut voor K.M.O., waarschijnlijk naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1925. Wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op het vooroorlogse, niet heropgebouwde 18de-eeuws herenhuis de Lichtervelde gelegen in de Sint-Jacobsstraat. Breedhuis van elf traveeën, onder meer twee halve hoektravee, en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Lijstgevel van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen; gebruik van simili- en/of natuursteen onder meer voor de doorgetrokken lekdrempels op de begane grond, de gekorniste puilijst, en de vrij zware sluitstenen van de getoogde vensters opgenomen in een geriemde omlijsting van baksteen. Middenrisaliet van drie traveeën bekroond met driehoekig fronton voorzien van kruisvormige versiering aansluitend bij de vorm van de sluitstenen. Links en rechts, koetspoortrisaliet gemarkeerd door een geblokte omlijsting respectievelijk voor de rondboogpoort en het deurvenster op de bovenverdieping. Verzorgd houtwerk zie kruisramen met kleine roedeverdeling, vleugeldeuren, onder meer deels beglaasd rechts, met waaiervormig bovenlicht en rocailleversieringen, en de twee dakkapellen met voluten en versierde gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine