erfgoedobject

Holle weg naar watermolen van Haren

landschappelijk element
ID
304974
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304974

Juridische gevolgen

Beschrijving

Holle weg met kasseiverharding gelegen op de oostelijke helling van de Mombeek nabij de voormalige watermolen van Haren.

De holle weg staat reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Villaretkaart en ook op de latere historische kaarten. De weg vormde de verbinding tussen het dorp Piringen en de beekvallei van de Mombeek waar de watermolen van Haren was gelegen. Deze weg liep dwars over de dorpsakkers op het plateau rondom Piringen en daalde af naar de beekvallei. Door het veelvuldig gebruik geraakte de weg sterk geërodeerd en verkreeg het profiel van een holle weg. De kasseiverharding is aangelegd om verdere erosie te voorkomen.

De bermen van de holle weg herbergen een rijke flora en fauna. Er zijn onderaan enkele oudere bomen en bovenaan sluit de berm aan bij een hakhoutbosje. De beplanting kan worden getypeerd als een eiken-haagbeukenbos.

  • Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), CH 292, schaal 1:14.400.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Piringen

  • Is deel van
    Valleien van Mombeek en Fonteinbeek met burcht en bos van Kolmont


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Holle weg naar watermolen van Haren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304974 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.