erfgoedobject

Heilig Hartbeeld

bouwkundig element
ID: 304975   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304975

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartbeeld
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Parochiekerk Sint-Laurentius
  Deze bescherming is geldig sinds 02-06-1988

Beschrijving

Heilig Hartbeeld opgericht door de kerkfabriek van de Sint-Laurentiusparochie, naar een ontwerp door de beeldhouwer Bruno Gerrits uit 1927. Het beeld stond oorspronkelijk ingeplant te midden van nieuw aangelegd, halfrond plantsoen met balustrade en smeedijzeren sierhek, op het kerkhof aan de noordzijde van de oude Sint-Laurentiuskerk. Daartoe werd de kerkhofmuur zijde Van Schoonbekestraat over twee vakken gesloopt. Na de bouw van de nieuwe Sint-Laurentiuskerk (1932-1941), verhuisde het Heilig Hartbeeld naar de zuidzijde van het gebouw zijde Markgravelei, opgesteld op een trappenpodium afgeboord door bloembakken.

Meer dan levensgroot bronzen Christusbeeld met zegenend gebaar, gesigneerd rechts op de plint. Licht conische en aan de zijkanten gebogen hardstenen sokkel met voetstuk en kapiteel, waarop een smeedijzeren lantaarn, het opschrift en chronogram: "H. HART VAN JEZUS – ONS TOEKOME UW RIJK/ saCratIssIMo CorDI JesV – ChrIstI regIs pII parIter – ereXere paroChIanI". Trappenpodium (5 treden) afgeboord met afgeronde, getrapte bloembakken, het geheel uitgevoerd in blauwe hardsteen en breuksteen.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Parochiekerk Sint-Laurentius

 • Is deel van
  Markgravelei

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heilig Hartbeeld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304975 (Geraadpleegd op 01-11-2020)