Oorlogsgedenkteken voor korporaal Geury

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Voeren
Deelgemeente Remersdaal
Straat Bounder
Locatie Bounder zonder nummer, Voeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Voer- en Gulpvallei (geografische inventarisatie: April 2016 - Oktober 2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken voor korporaal Geury

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2018.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving

Deze bescherming was geldig van 21-12-2017 tot 20-12-2018.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringna WO II
Tags Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Oorlogsmonument ter ere van de gesneuvelde korporaal Joseph Eugene Geury (of Jean–Eugene Geurie zoals weergegeven op zijn grafmonument). Het monument is gelegen op de kruising met Neubau ten midden van de velden en ten zuiden van hoeve Middelhof.

Korporaal Geury (1913-1940) behoorde tot het 1ste regiment grens – wielrijders en was de eerste (?) Belgische gesneuvelde op de ochtend van 10 mei 1940 bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij stierf aan zijn mitrailleur op het spoorwegviaduct vlak bij hoeve Middelhof toen hij de terugtrekking van zijn mannen dekte. Geury ligt begraven op het kerkhof van Saint-Walburge in Luik. Het monument werd opgericht op initiatief van de gemeenteraad. De uitvoering van het gedenkteken werd verzorgd door Brunisso (?) en de inhuldiging gebeurde op 11 mei 1947.

Het oorlogsmonument is gelegen op een perceeltje, bedekt met kiezels, hoger gelegen dan de weg en toegankelijk via trappen. De berm en beide zijden van de trappen werden opgebouwd met natuurstenen of blokken sinters van de zinkindustrie. Rechthoekig natuurstenen oorlogsmonument met achteraan vlaggenmast. Links en rechts zwaard met de punt naar beneden en centraal het opschrift: "La commune de Remersdael au caporal Geury tombé en héros le 10 mei 1940". Boven het opschrift tekening van een soldaat met mitrailleur. Rond het monument prikkeldraad en een coniferenhaag.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Bounder

Bounder (Voeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.