Oorlogsgedenkteken voor korporaal Geury

Beschrijving

Oorlogsmonument ter ere van de gesneuvelde korporaal Joseph Eugene Geury (of Jean–Eugene Geurie zoals weergegeven op zijn grafmonument). Het monument is gelegen op de kruising met Neubau ten midden van de velden en ten zuiden van hoeve Middelhof.

Korporaal Geury (1913-1940) behoorde tot het 1ste regiment grens – wielrijders en was de eerste (?) Belgische gesneuvelde op de ochtend van 10 mei 1940 bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij stierf aan zijn mitrailleur op het spoorwegviaduct vlak bij hoeve Middelhof toen hij de terugtrekking van zijn mannen dekte. Geury ligt begraven op het kerkhof van Saint-Walburge in Luik. Het monument werd opgericht op initiatief van de gemeenteraad. De uitvoering van het gedenkteken werd verzorgd door Brunisso (?) en de inhuldiging gebeurde op 11 mei 1947.

Het oorlogsmonument is gelegen op een perceeltje, bedekt met kiezels, hoger gelegen dan de weg en toegankelijk via trappen. De berm en beide zijden van de trappen werden opgebouwd met natuurstenen of blokken sinters van de zinkindustrie. Rechthoekig natuurstenen oorlogsmonument met achteraan vlaggenmast. Links en rechts zwaard met de punt naar beneden en centraal het opschrift: "La commune de Remersdael au caporal Geury tombé en héros le 10 mei 1940". Boven het opschrift tekening van een soldaat met mitrailleur. Rond het monument prikkeldraad en een coniferenhaag.

Auteurs: Verwinnen, Katrien