Teksten van Herberg In het Zilveren Hoofd

Portret Koning Albert I (Ieper - WOI) ()

De medaillon is ingewerkt in de gevel van de herberg 'In het Zilveren Hoofd', Rijselsestraat 49, boven de ingang. De horecazaak bevindt zich op circa 250 meter ten zuiden van de Grote Markt, op het kruispunt met de A. Merghelynckstraat.

Historische achtergrond

In het wederopgebouwde 'In het Zilveren Hoofd', opgetrokken naar ontwerp van de Waalse architect A. Taurel, werd boven de deur een medaillon geplaatst met het verzilverd hoofd van Koning Albert I. Het is één van de vele voorbeelden in Ieper, waarbij het portret van de koning gebruikt werd als ornament tijdens de wederopbouw. Het portret werd hier symbolisch 'verzilverd' naar de naam van het gebouw.

Beschrijving

Medaillon met verzilverd hoofd van Koning Albert I, omgeven door twee lauriertakken die bovenaan met een lint bijeengehouden worden.

• DENDOOVEN D., DEWILDE J. 1999: De wederopbouw in Ieper. Een wandeling, Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, St.-Niklaas.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

In het Zilveren Hoofd ()

Benaming volgens opschrift van uithangborden en medaillon met Koning Albert boven de deur. Herberg op de hoek bij de Merghelynckstraat, naar ontwerp van architect A. Taurel (Ieper) van 1922. Imitatieve wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de Lodewijk XV-bouwtrant van het er recht tegenover gelegen hotel Merghelynck; tevens fungerend als tegenhanger van laatst genoemde, alhoewel die echter pas vanaf 1932 naar het vooroorlogse uitzicht werd heropgebouwd. Hoekhuis van drie traveeën + negen traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen; rechthoekige kelderopeningen. Lijstgevels geritmeerd door kolossale pilasters, aan de Rijselsestraat van de composietorde. Panelen op de borstwering. Gekornist eenvoudig hoofdgestel. Getoogde muuropeningen; aan de Merghelynckstraat, koetspoort opgenomen in rechthoekige omlijsting van pilasters onder rechte kroonlijst. Kruisramen met kleine roedeverdeling; deur met geprofileerde tussendorpel en bovenlicht. Houten dakkapellen met voluten en gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine