Tuinpaviljoen met duiventoren

Beschrijving

Tuinpaviljoen met duiventoren in eclectische stijl, te dateren omstreeks 1900. Het paviljoen hoort bij een burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1896 opgetrokken in opdracht van de heer J. Devos, dat tijdens het interbellum werd verbouwd. Van het tuinpaviljoen zelf is geen bouwdossier teruggevonden, de ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Het paviljoen dat achteraan op het perceel tegen de tuinmuur is aangebouwd, bestaat uit een polygonale duiventoren met geknikte leien spits, geflankeerd door twee lagere, gestrekte wandpartijen van elk één travee. De constructie heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, geaccentueerd door rood en blauw geglazuurde baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen en de fries, op een plint uit blauwe hardsteen. Rondboogdeuren en -venster doorbreken de driezijdige uitsprong van de duiventoren, waarvan de duivenslag met rechthoekige aanvliegopeningen of duivengaten een fries vormt onder de daklijst. Steekboogvensters in de zijwanden, die worden bekroond door een fries met kruismotief. Bewaard houten schrijnwerk met kleine roeden.