Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa

Beschrijving

Modernistische villa door het kadaster geregistreerd in 1938 op een vanuit de straat oplopend perceel langs de Weg Naar As, ten noorden van het stadscentrum van Genk. Vermoedelijke eigenaar op dit moment was Alphons Vleugels, de legger is hierover niet geheel duidelijk.

Het gebouw werd ingeplant op een smal langwerpig perceel, achteraan in de tuin toont de mutatieschets een klein bijgebouw op vierkant grondplan. Aan de voorzijde wordt het perceel afgezoomd door een ligusterhaag en een metalen poort.

Het gebouw heeft een bijna rechthoekig grondplan met aan de linker zijgevel vooraan een halfronde erker en aan de voorzijde een rechthoekige uitbouw. De villa telde oorspronkelijk twee bouwlagen op een souterrain onder plat dak. De rechthoekige uitbouw aan de voorzijde, waarin zich het trappenhuis bevindt, steekt een klein stuk boven het platte dak uit, de dakranden waren oorspronkelijk afgewerkt met tegels. De garagepoort van het souterrain is vanuit de straat bereikbaar via een met kasseien verharde oprit.

Het platte dak, de horizontaal opgevatte vensterpartijen contrasterend met het verticale venster van het trappenhuis, de kleine ronde gevelopeningen en het overluifelde inkomportaal zijn typerende elementen van de modernistische architectuur van het interbellum. Ondanks de verbouwingen ter hoogte van de dakverdieping zijn deze nog goed leesbaar.

Bij een verbouwing in 1979 naar ontwerp van architect Jean Cuypers werd de villa uitgebreid met een dakverdieping onder afgeknot schilddak. Tevens werd er op de plaats van de bestaande veranda in de noordwestelijke hoek van de villa een aanbouw van drie verdiepingen geplaatst. Bij een tweede verbouwing naar ontwerp van architect Mathieu Vanhaeren, goedgekeurd in september 2003, werd het gebouw weer grotendeels naar zijn oorspronkelijke toestand teruggebracht: de dakverdieping en de aanbouw in de hoek achteraan werden afgebroken. Het zo herstelde platte dak werd omgevormd tot dakterras en er werd een kleiner blokvormig volume op geplaatst, dat beter in de oorspronkelijke modernistische vormgeving van het pand integreert. De interieurindeling van gelijkvloers en verdieping bleven in beide verbouwingen ongewijzigd.

Modernistische villa van drie bouwlagen opgetrokken in roodbruin baksteenmetselwerk in halfsteens verband op een souterrain in bruin baksteenmetselwerk met Dudokvoeg. Rechthoekige vensteropeningen met afgeronde gecementeerde zij- en tussenposten, hardstenen dorpels en gecementeerde uitstekende bovenlijst. Boven de vensteropeningen van de eerste verdieping vormt deze een op voor- en zijgevels doorlopende horizontale gevellijst. In de rechter zijgevel ter hoogte van de eerste verdieping drie kleine ronde vensteropeningen. Het schrijnwerk is vernieuwd (PVC). Het uitstekende geveldeel rechts vooraan heeft een smalle verticale vensteropening die over gelijkvloers en eerste verdieping doorloopt en het trappenhuis verlicht. Hierin is het oorspronkelijke, in een V-vorm uitstekende, glas-in-loodvenster bewaard.

Links aan de voorgevel is een witgeschilderde metalen vlaggenmast bewaard. Vanuit de oprit leidt rechts een met kasseien verharde weg naar het overluifelde inkomportaal in de rechter zijgevel. Links loopt de oprit verder door naar de tuin.

Volgens de bouwplannen is de woning ingedeeld in twee traveeën, waarbij alle ruimtes via de inkomhal met trappenhuis bereikbaar zijn. De inkomhal op de oostelijke voorhoek, met afgeschuinde hoek, integreert de trap naar de verdiepingen. Verder in deze travee, achter de hal, kregen de eetkamer en de keuken hun plaats. Vanuit de keuken bereikt men een toilet, het terras, en met een trap tegen de achtergevel de kelder. In de linkse venstertravee zien we de klassieke enfilade van twee woonkamers, waarvan de voorkamer geaccentueerd wordt door een halfronde erker. Op de verdieping zijn de slaapkamers en de badkamer gesitueerd.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Genk, afdeling I (Genk), 1914/103; 1938/38.
  • Kadasterarchief Limburg, Leggers Genk, afdeling I (Genk), artikel 2310, volgnummers 6 en 9.