Muziekkiosk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muziekkiosk

Beschrijving

Achthoekige muziekkiosk met een gaaf bewaarde, verfijnde ijzeren constructie uit begin 20ste eeuw, gebouwd naar een ontwerp en onder leiding van de Stevoortse bouwmeester Hyacinthus Martens.

Historiek

De kiosk stond oorspronkelijk in het centrum van Genk, op de hoek van de Stationsstraat en de Hoogstraat waar zich vandaag het André Dumontmonument bevindt. De kiosk werd gebouwd ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de Genkse Sint-Martinusfanfare en op 21 augustus 1909 met grote festiviteiten ingehuldigd. De bouw gebeurde volgens een ontwerp en onder leiding van de uit Stevoort afkomstige bouwmeester Hyacinthus Martens. De gietijzeren kolommen en de smeedijzeren elementen zoals balustrade en ornamenten werden vervaardigd door de "Gieterijen van Zelem". Na bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stadscentrum vernieuwd en werd de kiosk voorlopig bij de gemeentelijke Technische Dienst geplaatst. In een eerste fase dacht men aan het Molenvijverpark als locatie, maar in 1974/1975 werd de kiosk heropgebouwd langs de Planetariumweg aan de ingang van het domein Kattevennen, een van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

De kiosk staat op een met grijze klinkers verhard pleintje langs de Planetariumweg.

Achthoekige muziekkiosk bestaande uit een ijzeren constructie onder een leien tentdak op een basis in rood baksteenmetselwerk met dekstenen in blauwe hardsteen. Aan de zijde van de Planetariumweg leidt een bakstenen steektrap met vernieuwde hardstenen treden en smeedijzeren balustrade naar het podium. De basis heeft links van de trap een deur en een vensteropening, rechts twee deuren. Op zwart-wit-foto’s uit de eerste helft van de 20ste eeuw, die de kiosk op zijn oorspronkelijke locatie tonen, ziet men dat deze toen een breukstenen basis met hardstenen hoekkettingen had. De trap bestond oorspronkelijk uit hardsteen en had geen smeedijzeren balustrade, wel een lage hardstenen afboording.

Het podium van de kiosk is afgezoomd met een smeedijzeren balustrade met krulversiering en houten bovenlijst. Acht slanke gecanneleerde gietijzeren zuilen met achthoekig postament en met acanthusbladeren versierde basis en kapiteel dragen de constructie. De schoren die het dak dragen zijn uitgewerkt in decoratief smeedwerk met lier- en krulmotieven. De ijzeren constructie vertoont geen kentekens van een gieterij. De dakoverstek wordt bijkomend ondersteund door geprofileerde houten modillons. Het tentdak is gedekt met leien en heeft een topbekroning in sierlijk smeedwerk met lier- en krulmotieven.

Naast de vandaag nog aanwezige bekroning op de punt van het dak waren de acht hoeken van het dak oorspronkelijk voorzien van sierlijke smeedijzeren acroteriën. De dakrand was toen smaller en voorzien van een decoratief uitgesneden boord, wellicht in hout.

• REMANS, A. 1962/1963: De gemeentelijke kiosk van Genk, ingehuldigd in 1909, Heidebloemke 22.4, 121-132.
  • WISSELS, L.1975: Geschiedenis van de Genker kiosk, Heidebloemke 1975, 34.3, 97-106.

Auteurs: Fexer, Charlotte