erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
30500
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30500

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis; gevelsteen met opschrift: "In dit huis leefde en werkte Jeroom Leuridan 1894-1945 voor de bevrijding van zijn Dietse volk in de eenheid van de Nederlanden". Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, leien, mechanische pannen) met twee dakkapellen. Lijstgevel van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen; gebruik van grijsbeschilderde simili en/of natuursteen onder meer voor de kapitelen, sluitstenen van de bovenvensters en het gekorniste entablement. Kolossale hoekpilasters van de Ionische orde; gesuperposeerde pilasters bij de deurtravee. Getoogde vensters en rondboogdeur. Verzorgd houtwerk: kruisramen met kleine roedeverdeling, waaiervormig deurbovenlicht.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30500 (Geraadpleegd op )