Duitse militaire post Reutelbos

Beschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie in een weide die afhelt richting Polygonenbeek, ten zuiden van het Reutelbos (vogelreservaat De Wielewaal), op zo'n 1800 meter ten westen van Beselare. De omgeving is heuvelachtig en bestaat uit weilanden en bossen.

Historische achtergrond

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Mogelijk betreft het dezelfde Duitse bunker als degene die op 4 oktober 1917, tijdens de Slag om Broodseinde, veroverd werd door luitenant-kolonel L.P. Evans. Evans won door zijn daden op 4 oktober 1917 een Victoria Cross. Hij zou onder meer samen met een officier van het Machine Gun Corps en verschillende mannen van het Lincolnshire Regiment een mitrailleur, die vanaf deze of een nabijgelegen bunker op zijn manschappen vuurde, het zwijgen opgelegd hebben en de Duitsers tot overgave hebben gedwongen.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie, met nagenoeg vierkant grondplan (circa 600 cm x 600 cm) die 100 à 150 cm boven de grond uitsteekt. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn ronde ijzers en driehoekige staven zichtbaar, die fungeren als wapening voor het beton. Het dak is nagenoeg vlak en bevat diverse inslagen. Aan de noordzijde is een deuropening zichtbaar. Er zijn her en der nog bakstenen restanten zichtbaar, vermoedelijk van vroegere bebouwing.

• CAVE N. 1999: Battleground Europe: Polygon Wood, South Yorkshire.

Bron: WOI Relict (555): Duitse betonnen constructie Reutelbos (Beselare - WOI)