Toegangsdreef Scheyvaertshof

Beschrijving

Aan de rand van het Mezenbroek leidt een half verharde weg het broek in. De weg ligt op een dijkje en loopt tussen twee parallelle sloten en een dicht broekbos. Voorbij een open stuk grasland gaat deze weg over in een rechte toegangsdreef met langs weerszijden een rij opgaande zomereiken. De dreef leidt recht naar het Scheyvaertshof waarin een bezoekerscentrum is ondergebracht. Deze weg staat reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en Kabinetskaart van de Ferraris en liep van het Kasteel Blaasveld door het broek naar de geïsoleerde hoeve, aangeduid als 'cense'. Het rechte karakter van de dreef en de verbinding met het kasteel doen vermoeden dat het een ontginningshoeve van het kasteel betreft die centraal in het moerassige broek werd ingeplant. Op historische kaarten wordt het geheel als beboomde dreef afgebeeld maar nu herinnert enkel het laatste deel aan het oorspronkelijk statige karakter van de dreef.

Auteurs: Verdurmen, Inge