erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van vier winkelhuizen

bouwkundig element
ID
30503
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30503

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing op de hoek bij de Burchtstraat, met vier winkelhuizen naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1924; benaderende reconstructie van het vooroorlogse uitzicht, vermoedelijk ook een eenheidsbebouwing in lokale renaissancestijl uit de eerste helft van de 17de eeuw, echter met drie houten 19de-eeuwse winkelpuien. Maakt tevens deel uit van het eenheidsconcept dat de aansluitende bebouwing in de Burchtstraat (nummer 1, 3, 5) en Boomgaardstraat (nummers 15, 17, 19) omvat, en ook door vermeld architect ontworpen werd in opdracht van de toenmalige Burgerlijke Godshuizen (gronden van het vroegere Bellegodshuis).

Diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen; rechthoekige kelderopeningen. Trapgevels met overhoeks topstuk en horizontaal geleed door middel van geprofileerde, kordonvormende lekdrempels. Rechthoekige winkelpuien van hout met centrale deur gekoppeld aan twee uitstalramen, onder overkragend rondboogfries op houten consoles; uithangborden aan gietijzeren arm. Rechthoekige bovenvensters verdiept in korfboogomlijsting met geprofileerd beloop, onder druiplijst. Houten kozijnramen met kleine roedeverdeling. Zijgevel (drie traveeën) aan de Burchtstraat: soortgelijke vensters echter zonder druiplijst, en dakkapel met trapgeveltje.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  : 1987


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Eenheidsbebouwing van drie winkelhuizen

  • Is deel van
    Rijselstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing van vier winkelhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30503 (Geraadpleegd op 20-06-2021)