Duitse bunkers

Locatie

Drie ondergrondse betonnen militaire constructies, waarvan één min of meer intacte constructie, gelegen ten oosten van de woning Keiweg 1, aan de Everzwijnhoek, op ongeveer 900 meter ten zuidwesten van Geluveld, in landelijk, heuvelachtig gebied.

Historische achtergrond

Drie Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, gebouwd bij een hoeve die op Britse stafkaarten werd aangeduid als 'Swagger Farm', waarvan er één nog min of meer intact bewaard is.

De meest noordelijke constructie werd in mei 1940 opnieuw gebruikt als schuilplaats en werd in de jaren 1950 grotendeels ontmanteld door gemeentewerkers. De zuidoostelijke constructie werd kort na de Eerste Wereldoorlog grotendeels vernield aan de hand van dynamiet. Ook de bewaarde kelders en beerput van de vooroorlogse hoeve zou door de Duitsers gebruikt geweest zijn. Tijdens het onderzoek door ABAF ('Association for Battlefield Archaeology in Flanders') werden diverse voorwerpen van Duitse oorsprong aangetroffen.

Beschrijving

Nagenoeg volledig ondergrondse betonnen constructie van ca. hoogte 155 cm x lengte 400 cm x breedte 350 cm. Aan weerszijden van de toegang zijn nog bakstenen zichtbaar van een hoevemuur (afkomstig van de vooroorlogse hoeve). De constructie wordt betreden via een smal opgemetselde en afdraaiende toegangstrap in betonstenen en heeft een betonnen vloer. De constructie is neergezet op drie lagen gemetste betonstenen van lengte 60 cm x breedte 30 cm x diepte 17 cm, waarover de eigenlijke constructie gegoten is. Vlakbij zijn nog sporen van twee andere constructies teruggevonden. Van de meest noordelijke constructie zijn nog twee muren bewaard, van de andere zuidoostelijke constructie het begin van een toegang (vermoedelijk opnieuw een afdraaiende trap), een pompput en een muur. Tenslotte is nog een beerput bewaard, uitgevoerd in rode baksteen.

• VANCOILLIE J. 2002: Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918, Association for Battlefield Archaeology in Flanders – Studies 3, Voormezele.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele