Restanten Duitse betonnen militaire post

Beschrijving

Restanten van een Duitse bunker in een weide langs Blokstraat, aanpalend aan de boerderij Oude Komenstraat 6, tegen een heuvelflank, op ongeveer 450 meter ten zuiden van Geluveld, in heuvelachtig landelijk gebied.

Historische achtergrond

De militaire post behoorde tot de Geluvelt-Riegel, een flankerende stelling die vooral in 1917 onder leiding van het Landsturm-Infanterie-Regiment 39 aangelegd werd. Vlakbij de betonnen constructie bevond zich een kleine hoeve. De bedaking van de constructie zou na de oorlog met de hand verwijderd zijn, over een hoogte van ongeveer twee meter. Rond 1980 boorde de eigenaar doorheen de betonnen vloer een zes meter diepe steenput, zodat de constructie nu als waterreservoir gebruikt wordt.

Beschrijving

Restanten van een betonnen constructie van ongeveer lengte 745 cm x breedte 610 cm. Het beton, samengesteld met fijne kiezel, is gegoten tegen een houten bekisting. De bedaking van de constructie is verwijderd. De dikte van de muren bedraagt minimum tussen de 105 en 145 cm. De constructie bezit een rechthoekige binnenruimte (lengte 355 cm x breedte 300 cm), die bereikt kon worden via trapjes en een gang. Aan de zuidkant zou een vensteropening geweest zijn. De westkant zou deels vernield zijn door een projectiel. De betonnen vloer zou 40 cm dik zijn.

• VANCOILLIE J. 2002: Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918, Association for Battlefield Archaeology in Flanders III, Voormezele.

Bron: WOI Relict (569): Duitse betonnen constructie Blokstraat (Geluveld - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele