erfgoedobject

Geallieerde bunker

bouwkundig element
ID: 305038   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305038

Beschrijving

Locatie

Langwerpige betonnen constructie, deels in de tuin van het huis op adres van Woestendorp 1A, deels in de tuin van Poperingestraat 3. De bunker ligt in het dorpscentrum van Woesten, op ongeveer 50 meter ten zuiden van de kerk. In het dorp bevinden zich nog verschillende betonnen militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Het dorp Woesten lag net achter de derde linie. Er heerste een drukke bedrijvigheid in het dorp, dat fungeerde als belangrijk verkeersknooppunt van en naar het front. In en rond het dorp was een netwerk van (smal)spoorwegverbindingen aangelegd en werden barakkenkampen en allerhande opslagplaatsen opgetrokken. Er werden loopgraven met versterkingen uitgebouwd. Verschillende militaire staven hadden hun hoofdkwartier in het dorp. Het dorp werd in april 1915 voor de eerste keer door de vijandelijke artillerie gebombardeerd.

Volgens de bewoner zou het gaan om een bunker van Franse makelij. Dit zou kunnen kloppen, aangezien het dorp voor een groot deel van de oorlog bezet werd door Franse troepen. 

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie met toegang in de tuin van Woestendorp 1A en nog een stuk in de tuin van de buren. Binnenin werd vrij recent een bakstenen muur gemetst, ter afscheiding van de beide eigendommen. De constructie zou ongeveer vijftien meter lang en vijf meter breed zijn. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is gegoten tegen golfplaten, met brede golving, die binnenin nog aanwezig zijn en bovenaan aan elkaar vastgehecht zijn. Bij de L-vormige toegang zijn enkele trapjes.

  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungkarte Diksmuide, 11/9/1917.
  • Mondelinge informatie verkregen van buurtbewoners (s.d.).
  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Landschapskunst in de Westhoek. Vierde deelproject – Woesten (contactpersoon Chris Minten).

Bron     : DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs :  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Geallieerde bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305038 (Geraadpleegd op 14-10-2019)