erfgoedobject

Geallieerde bunker

bouwkundig element
ID: 305040   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305040

Beschrijving

Locatie

Halfondergrondse betonnen militaire constructie op de koer van Wulvestraat 17, waarop gedeeltelijk een opslagplaats werd gebouwd. De constructie ligt op 200 meter ten noorden van de kerk van Woesten. De omgeving is vlak en bebouwd. In het dorp zijn nog meerdere bunkers uit de Eerste Wereldoorlog overgebleven.

Historische achtergrond

Het gaat om een geallieerde bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Het dorp Woesten lag net achter de derde linie. Er heerste een drukke bedrijvigheid in het dorp, dat fungeerde als belangrijk verkeersknooppunt van en naar het front. In en rond het dorp was een netwerk van (smal)spoorwegverbindingen aangelegd en werden barakkenkampen en allerhande opslagplaatsen opgetrokken. Er werden loopgraven met versterkingen uitgebouwd. Verschillende militaire staven hadden hun hoofdkwartier in het dorp. Het dorp werd in april 1915 voor de eerste keer door de vijandelijke artillerie gebombardeerd.

Na de Tweede Wereldoorlog werden pogingen ondernomen om de constructie af te breken. 

Beschrijving

Halfondergrondse, langwerpige betonconstructie met rechthoekig grondplan van vermoedelijk lengte 150 cm x breedte 500 cm. Het beton is samengesteld met vrij grove kiezels en is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de westelijke zijde zitten twee deuropeningen, die deels afgebroken werden. De toegangen zouden volgens de eigenaar L-vormig geweest zijn. Ook een deel van de dakbedekking zou verdwenen zijn. Binnenin bestaat het plafond vermoedelijk uit golfplaten .

  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungkarte Diksmuide, 11/9/1917.
  • Mondelinge informatie verkregen van F. Schooreel (s.d.).
  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Landschapskunst in de Westhoek. Vierde deelproject – Woesten (contactpersoon Chris Minten).

Bron     : DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs :  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

  • Is deel van
    Woesten
    Woesten (Vleteren)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Geallieerde bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305040 (Geraadpleegd op 14-10-2019)