Woning Calluy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Calluy

Beschrijving

Eengezinswoning in naoorlogs modernisme gebouwd in opdracht van A. Calluy uit Deurne naar ontwerp van C.A.J. De Winter uit 1966. Het gebouw is een gaaf en representatief voorbeeld van de naoorlogse vooruitstrevende bel-etagewoning. In die zin onderscheidt het ontwerp zich van de conventionele, veelal traditionalistisch gekleurde doorsnee-architectuur, die de suburbane verkavelingen in deze periode domineert. Van Constant De Winter, wiens carrière begin jaren 1950 tot volle ontplooiing kwam, zijn in de Antwerpse districten meerdere van dergelijke bel-etage- of meergezinswoningen uit de jaren 1960 bekend.

De woning Calluy maakt deel uit van een reeks van aaneengesloten, drie bouwlagen hoge volumes met voortuin, karakteristiek voor deze straat.

Voor de constructie van deze twee traveeën brede rijwoning is gebruik gemaakt van een skeletstructuur of tenminste vloer- en dakplaten uit gewapend beton. De lijstgevel met betonnen kroonlijst heeft een parement dat bestaat uit platvol gevoegde rode papensteen in halfsteens verband. Het gevelontwerp onderscheidt zich door een transparante bovenbouw met een frame in gladbekist beton, gevat tussen twee ongelijke, gevelhoge baksteenstroken. Weloverwogen muurdelen (rechts wit opgeschilderd) structureren de begane grond en creëren een afscheiding tussen het verdiepte inkomportaal en de garagepoort. De witgelakte houten kozijnvensters met typisch asymmetrische roedeverdeling en de beglaasde toegangsdeur met zijlicht zijn behouden.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de naoorlogse bel-etagewoning, ontsloten door een halfronde, zijdelings achter de inkom ingeplante traphal. Volgens de bouwplannen wordt de begane grond vooraan ingenomen door de inkomhal en de garage. Op het middenplan bedient een smalle doorgang de provisieruimte en een achteraan gelegen bureau, die samen met de aanpalende stookplaats-wasplaats uitgeeft op de tuin. De 'living' met haard en de eetkamer, volgens een open plan samengevoegd tot een L-vormige plattegrond, beslaan samen met de keuken de volledige bel-etage; vanaf het overdekte terras met inbouwkasten leidt een buitentrap naar de tuin. Op de tweede verdieping bevinden zich vier slaapkamers en de badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 627#23687.

Auteurs: Van den Borne, Steven