Standbeeld militaire doden

Beschrijving

Gelegen langs Westvleterendorp, op de hoek van het kerkhof ten zuidoosten van de kerk, in het centrum van het dorp. Achter de kerk bevindt zich een Frans militair ereperk.

Historische achtergrond

Het gedenkteken voor de militaire doden van de gemeente werd onthuld op 18 juni 1922.

De zone tussen het Ieperleekanaal van Ieper naar de IJzer en de weg Veurne-Ieper, met Oostvleteren en Woesten, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog nog tot de frontsector gerekend. Achter deze weg lagen de reserve- en piketzones, waartoe de kampementen bij De Wippe gerekend worden, evenals de zones van rust en halve rust zoals Westvleteren. In deze regio lagen verschillende spoorwegen voor de aan- en afvoer van militairen en materiaal. De eigenlijke frontlijn lag enkele kilometers meer naar het oosten, ter hoogte van het kanaal.

In de omgeving van Westvleteren werden Fransen gekantonneerd (onder meer bij Le Lion Belge en de Sint-Sixtusabdij). De eerste Franse begraafplaatsen ontstonden bij medische posten en rond de kerk. Vanaf januari 1915 werden ook Belgen in de omgeving gekantonneerd, maar ook begraven. In 1915 werd het dorp enkele keren gebombardeerd. Vanaf het voorjaar van 1917 werden ook Britse troepen in de omgeving gekantonneerd. Zij legden onder meer een vliegveld aan en richtten als voorbereiding van wat de Derde Slag bij Ieper zou worden, diverse medische posten (Casualty Clearing Stations) in, zoals Dozinghem. De bevolking werd op 28 juni 1917 nagenoeg volledig geëvacueerd.

Beschrijving

Op een hoge gele en bruine bakstenen en natuurstenen onderbouw met twee treden staat een beeldengroep van witte natuursteen met het beeld van een geknielde soldaat in volle wapenrusting, die een vaandel in de hand houdt. Hij wordt beschermd door een gevleugelde engel, met zware haarlokken, die een bladerkrans in de rechterhand heeft (die rond de arm van de militair zit) en in de linkerhand een kruis houdt. Op het voetstuk zijn drie witte marmeren gedenkplaten bevestigd. Op het voetstuk: op de voorkant 'Aan Onze Helden'; op de linker- en rechterkant telkens een witmarmeren plaat met een kruisje en de namen, de plaats en datum van overlijden, chronologisch gerangschikt. De letters zijn uitgehouwen en donker ingeschilderd. Hoogte 476 cm x breedte 270 cm x diepte 250 cm

• JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.
  • S.N. s.d.: Landschapskunst in de Westhoek. Vierde deelproject - Woesten, onuitgegeven dossier Provincie West-Vlaanderen.
  • Westhoek Info, Parochies, Kerkelijk patrimonium [online], http://www.westhoek.be/info/ned/parochies/gemeenten/body.asp (geraadpleegd op 27 juli 2004).
  • Onderzoek / notities door Roger Verbeke.

Bron: WOI Relict (1072): Standbeeld militaire doden (Westvleteren - WOI)