Meergezinswoning in baksteenpolychromie

Beschrijving

Half vrijstaande meergezinswoning met kleurrijke, eclectische bakstenen gevel, in 1913 opgetrokken voor de uit Berchem afkomstige 'mecanicien' Pieter Dehu-Kuch. Aangezien het oorspronkelijke bouwplan niet bewaard is, is de ontwerper van de woning niet gekend. In 1928 is boven de bestaande achterbouw op de tweede verdieping een overdekte 'koer' toegevoegd. In 1933 is achteraan een werkplaats aangebouwd met installatie van twee machines voor de productie van papieren zakken, en in 1953 achter de tuin een bakkerij met inpakplaats, bergruimte en garage, ontsloten door een nieuwe poortdoorgang ter hoogte van het onbebouwde nummer 52. Daarbij zijn beide percelen met elkaar verbonden, is achter het nummer 54 een kolenopslagplaats toegevoegd, en is de werkplaats uit 1933 gesloopt. In de gevelwanden van de Drakenhoflaan tussen de Boekenberglei en de Gitschotellei, vormt het pand het enige bewaarde relict uit de vooroorlogse periode en valt het op door zijn polychromie en bouwhoogte.

De drie traveeën brede en evenveel bouwlagen hoge lijstgevel onder een gemansardeerd plat en achteraan hellend dak heeft een parement uit platvol gevoegde gele baksteen in kruisverband, verlevendigd met decoratieve banden in geglazuurde groene en witte baksteen, die om en om ook toegepast zijn in de rollagen van steek- en rondboogopeningen. De gevel rust op een blauwe hardstenen plint met kwarthol geprofileerde sokkel en waterlijst, waarin ook de vensterdorpels van de begane grond opgenomen zijn. Blauwe hardsteen is verder aangewend voor de vensterdorpels op de verdiepingen en de toegangstreden. Witte natuursteen is toegepast voor de hoek- en sluitstenen van de rollagen, de cordon- en sierlijsten, de balkons en de sierpanelen in de borstweringen.

Horizontaal geleed door witte natuurstenen waterlijsten en boven de begane grond en de tweede verdieping door geprofileerde sierlijsten, heeft de lijstgevel een axiaal opgevatte en symmetrische opstand, met per bouwlaag telkens drie openingen. Op de begane grond is de brede toegang in de linkse travee geflankeerd door twee vensteropeningen onder steekbogen, ook toegepast op de eerste verdieping. Afwijkend daarvan heeft de derde verdieping drie rondboogopeningen. De verdiepingen hebben in de borstweringen witte natuurstenen panelen met guirlandes, en in de centrale travee, uitgevoerd in hetzelfde materiaal, balkons op opvallende voluutconsoles met ingesnoerde kraagstenen, verzorgde gesmede balustrades in een eclectische stijl dragend. Het accent ligt daarbij op de eerste verdieping, die een dieper balkon heeft met een gebombeerde en rijker uitgewerkte balustrade, voorzien van verzorgd loofwerk op de hoeken. De gevel is bekroond door een fries met panelen, waarvan de tegels verwijderd of gedekt zijn. In functie van de bekleding van de bewaarde houten kroonlijst, zijn de consoles die ook de fries verdeelden afgeschuind. De zolderverdieping is geopend met een centraal en samen met de kroonlijst met kunststof bekleed venster, bekroond door een driehoekig fronton. Onder de bekleding is vermoedelijk nog de houten omlijsting bewaard. Het pseudomansardedak is gedekt met natuurleien, aan weerszijden van het zoldervenster gedecoreerd met centraal schubmotief.

Het vensterschrijnwerk is volledig vervangen, maar de verzorgde, oorspronkelijke en tweevleugelige houten toegangsdeur is gaaf bewaard. Versierd met panelen en diamantkoppen, zijn de vleugels geopend met centrale lichten voorzien van metalen roosters versierd met krulmotieven en bloemknoppen, waarboven kroonlijsten op voluutconsoles met guttae. De voetenschraper in de plint is verwijderd.

De aanwezigheid van twee balkons geeft aan dat van bij aanvang op de verdiepingen één of meerdere huurkwartieren waren ingericht. De milieuvergunning uit 1933 geeft de oorspronkelijke plattegrond van de begane grond weer, die de traditionele enkelhuisindeling toont. Achter de in de linkse travee ingeplante inkomhal met trap, geflankeerd door twee kamers in enfilade, huisvest de smallere achterbouw de keuken en het pomphuis, met daarnaast een veranda en de koer die uitgeeft op de tuin. De wc was gehuisvest in een afzonderlijk volume achter de achterbouw.

• Kadasterarchief Antwerpen, Kadastrale leggers, afdeling XXXII (Deurne), artikel 2051.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, afdeling XXXII (Deurne), 1913/54.