Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Half vrijstaande meergezinswoning, volgens een jaartalsteen op de tweede verdieping in 1912 opgetrokken voor de uit Borgerhout afkomstige melkverkoper Jozef Lodewijk Daems-Van Lommel. Hoewel de kadastrale leggers niet eenduidig zijn, kunnen gelijkenissen in vormgeving, materiaalgebruik en ornamentele detaillering bevestigen dat het woonhuis samen met de ruimere omgeving van het Muggenbergveld ontwikkeld is door de "Naamloze Maatschappij Borgerhout Uitbreiding", die de gronden aankocht van baron Alfred De bonhome-Cogels. De verwantschap met de omgevende bebouwing komt vooral tot uiting in het erg gelijkende ontwerp voor de woning Herentalsebaan 24, versierd met nagenoeg identieke mozaïekfriezen. De ontwerper of aannemer die de woningen in dienst van de bouwmaatschappij realiseerde is niet gekend. In 1930 is achteraan in de tuin een drukkerij opgericht.

De drie traveeën brede en evenveel bouwlagen hoge lijstgevel onder een plat dak heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruis- en halfsteens verband, verlevendigd met drievoudige decoratieve banden in geglazuurde groene baksteen. De gevel rust op een hoge blauwe hardstenen plint met sokkel en ruw behakte cirkelmotieven in de borstweringen onder de vensteropeningen, beëindigd door een waterlijst. Om en om geplaatst accentueren de tweekleurige bakstenen ook de getoogde gevelopeningen, met op de hoeken decoratief gebikte schouderstukken uit blauwe natuursteen. Op de begane grond zijn de gestrekte bogen bijkomend afgelijnd met groene geglazuurde baksteen en met centrale sluitstenen voorzien van kroonlijsten. Enkel op de eerste verdieping hebben de openingen gebiljoende blauwe natuurstenen lateien. De bovenbouw is benadrukt door een geprofileerde puilijst tussen de begane grond en de eerste verdieping, en is gevat tussen op ingesnoerde blauwe hardstenen consoles rustende kolossale postamenten. De gevel is beëindigd door een eenvoudige, vernieuwde daklijst. De vrijstaande, blinde zijgevel is uitgevoerd in rode baksteen.

De begane grond heeft een voor het enkelhuis typerende asymmetrische compositie met rechts een verzonken, langs twee treden in blauwe natuursteen bereikbare toegang, geflankeerd door twee venstertraveeën met guillotineramen. De verdiepingen kennen een axiale compositie met centraal telkens een deurvenster met balkon, geflankeerd door twee vensteropeningen. De volledig in blauwe natuursteen uitgevoerde balkons rusten op twee forse gecanneleerde consoles met respectievelijk kwartrond en kwarthol profiel, en hebben opvallende verjongende hoekposten waarin de verfijnde smeedijzeren balustrades in art-nouveaustijl gevat zijn. De borstweringen van de vensters hebben mozaïektegelfriezen in groen, blauw en goud, versierd met madelieven en omlijst met groen geglazuurde baksteen, en centraal de opschriften "ANNO/1912" (tweede verdieping) en "ARBEID/ADELDT" (eerste verdieping).

Het houten groen geschilderde deur- en vensterschrijnwerk is op de begane grond gaaf bewaard, maar werd op de verdiepingen vervangen. De guillotineramen hebben consoles met peerkraalprofiel onder de centraal met U-vormige roeden verdeelde bovenlichten. De deurvleugels hebben een plint, panelen met rozetten, een kroonlijst en rechthoekige deurlichten met rooster waarvan de vormgeving aansluit bij de balustrades op de verdiepingen. De gebiljoende deurstijl met diamantkoppen ondersteunt de geprofileerde latei met tandlijst. Deur- en bovenlicht zijn nog voorzien van reliëfglas.

Een bouwplan is van het pand niet bewaard maar te oordelen aan de gevelindeling volgt de plattegrond de klassieke enkelhuisindeling met op de begane grond naast de inkomhal een enfilade van ontvangstkamer/salon en eetkamer, en een achterbouw die de natte ruimten herbergt. De identieke balkons op beide verdiepingen geven aan dat het een meergezinswoning betreft.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Deurne 6, Sectie B, 1913/58 & 1930/77.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Kadastrale leggers, Deurne 6, Sectie B, 1300, 2156, 2316.