erfgoedobject

Bunkers of schuilplaatsen

bouwkundig element
ID
305135
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305135

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunkers of schuilplaatsen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rivierenhof
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de noordrand van het Rivierenhof zijn drie restanten van bunkers of schuilplaatsen en verder één langgerekt muurdeel bewaard.

Achteraan de moestuin van de kinderboerderij staat een restant van een bunker met rechthoekige plattegrond, mogelijk een onderdeel van de Duitse luchtafweerbatterij (Flak) uit de Tweede Wereldoorlog. De constructie heeft mogelijk te maken met in de omgeving gelegen Erla-Werke, namelijk een Duitse fabriek die instond voor de herstelling van Messerschmitt-vliegtuigen. De nu half ondergrondse constructie is noord-zuid georiënteerd; wellicht met rechthoekig grondplan, onder een vlakke afdekking en uitgerust met een zijdelingse toegang aan de noordzijde. Het bouwwerk is wellicht gemetseld in "asbeton", en is vergelijkbaar met een kleine bunker op het vliegveld van Deurne. Een drietal kleinere, gelijkaardige constructies bevindt zich in Borsbeek, op de parking van de Carrefour. Daar zou het dak als platform voor luchtafweer dienst hebben gedaan.

Vlakbij, aan het voetbalveld in de De Vréstraat, zijn bij recente werkzaamheden twee andere oorlogsrestanten vastgesteld, oost-west georiënteerd, waarbij het zou gaan om schuilbunkers waarvan de origine vooralsnog niet gekend is (Belgisch of Duits). Deze langgerekte constructies vertonen een plattegrond met stompe hoek, aan beide uiteinden voorzien van een dwars hierop georiënteerde toegang. De wanden zijn uit ongewapend beton van 25 à 30 cm, met buitenzijde uit verloren bekisting in verzinkte golfplaten, terwijl voor de binnenzijde een bekisting met houten planken is toegepast. Het plafond, 20 cm dik en 185 cm hoog, is versterkt met allerhande wapeningsstaal (T-profielen, verwarmingsbuizen, etc.). De dikte van de vloerplaat is beperkt tot 10 cm.

Tussen de bunker in de moestuin en de twee schuilbunkers is verder nog een dwars hierop georiënteerd muurdeel (noord-zuid) bewaard, dat mogelijk gelinkt kan worden aan een Duitse herstelwerkplaats (mogelijk Erla-Werke).

 • Archief Team Monumentenwacht (Deurne), Provincie Antwerpen.
 • Informatie verkregen van Bart De Busser, monumentenwachter bouwkunde, Team Monumentenwacht (Deurne) Provincie Antwerpen en Jean Dillen, expert vestingbouw (maart 2018).

Auteurs: Van den Borne, Steven
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  August Van de Wielelei

 • Is deel van
  Rivierenhof


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunkers of schuilplaatsen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305135 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.