Meergezinswoning in eclectische stijl

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl, gebouwd in 1928 als eigen woning en opbrengsthuis voor Norbertus Bens. Het bouwdossier vermeldt geen architect. Tussen de heterogene bebouwing die het noordelijke deel van de Sint-Rochusstraat kenmerkt, valt de woning op door zijn diephuistypologie en zeer individuele gevelopsiering.

In 1941 werd de smalle, diepe achterbouw ingekort en werd de voorbouw over de volledige perceelbreedte met één travee verlengd. Architect Jan Sels, gevestigd in de Waalhofstraat 12 te Deurne coördineerde de verbouwingswerken.

Met een breedte van twee traveeën telt de woning drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, de nok haaks op de straat. Rustend op een hoge hardstenen plint met doorlopende waterlijst en met gebosseerde paneeltjes ter hoogte van de muuropeningen, wordt de puntgevel in rood baksteenmetselwerk met knipvoegen beëindigd door een diepe daklijst met schouderstukken op dubbele gootklossen. Bruine gezande baksteen is aangewend voor rollagen en voor vier kleine decoratieve muurreliëfs. Witte natuursteen is toegepast voor onder meer de puilijst, de onder- en bovendorpelbanden, de erkeraanzet, en de vensterdorpels en -posten.

Horizontaal geleed door de geprofileerde puilijst en vlakke muurbanden, legt de gevelcompositie de klemtoon op de eerste verdieping met zijn halfronde erker met drielicht, fijne kroonlijst op klosjes, en randbedaking in natuurleien. Een balkon met smeedijzeren leuning bekroont de erker. Verder beantwoordt de opstand aan een onregelmatig schema van muuropeningen. Op de begane grond een groot korfboogvenster met guillotineraam en een hoge, smalle toegangsdeur met, boven een gestrekte hangluifel, een halfrond bovenlicht. Op de tweede verdieping een korfboogvenster met dubbele vensterdeur onder een pittoreske, met leien gedekte halfronde topgevelluifel op bewerkte consoles. Bitumenshingles vervangen de oorspronkelijke natuurleien van de luifel.

Het houten schrijnwerk draagt sterk bij aan de architecturale expressie van de gevel. Integraal bewaard bleven de voordeur met deurrooster in gekruld bandijzer en opdekruit in gehamerd glas, en de draai- en guillotineramen met fijn verdeelde bovenlichten in wit en gekleurd reliëfglas. De deurluifel, de erkerlijst op klosjes, de halfronde luifel, en de daklijst met beschot en consoles zijn eveneens origineel.

Het bouwplan toont een onderkelderde meergezinswoning met drie appartementen die ontsloten worden via een inkom en trapzaal in de smalle deurtravee. Op elke bouwlaag bevinden zich in de voorbouw een enfilade van woonkamer en (eet)kamer, en in de smalle achterbouw, in het verlengde van de trapzaal, een keuken, een koer met toilet, en een bijkamer of pompplaats. Op de begane grond geeft de eetkamer via een diepe veranda onder een platte bedaking uit op de tuin. Een (dienst)trap achterin de aanbouw verbindt de begane grond en eerste verdieping. Onder de voorbouw liggen individuele kolenkelders en een gemeenschappelijke kelderberging. In 1941 werd de achterbouw ingekort en werd de voorbouw op elke verdieping uitgebreid met een volwaardige keuken en badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers 329 # 3870 en 329 # 17397.

Auteurs: Bisschops, Tim